Jak skladovat čaje
Příprava čaje a jeho správná volba pro vhodnou příležitost, to je doslova umění. Pokud si přejeme pít skutečně kvalitní nápoj, neobejde se to navíc bez dalších náležitostí. Velkou pozornost musíme věnovat například skladování, které je pro kvalitu výsledného nápoje klíčové. Skladování čaje nikdy nepodceňujte! Vhodné uskladnění zajistí například to, že se v čaji uchovají jeho vnitřní náboj a plná chuť a umožní jim plně se při popíjení plně rozvinout.
Názory na to, jaké skladování je pro čaj nejvhodnější, se nicméně velice různí. Ty nejrozšířenější a nejuznávanější se obecně zaměřují na pětici hlavních faktorů schopných ovlivnit výslednou vzhled, chuť a vůni hotového nápoje. Jsou to následující: světlo, teplo, vlhkost, pachy a vzduch.
V případě světla je situace poměrně jednoznačná. Je dokázáno, že sluneční paprsky vyzařující UV záření rychle a velice účinně degraduje kvalitu čaje. Již při nákupu si proto dáváme pozor a nevybíráme produkty vystavené v průhledných obalech (ať už jde o sklo či plast). Sami potom čaj tímto způsobem neskladujeme, ale vždy používáme tmavou nádobu.
I vliv tepla je poměrně dobře znám. Pokud bychom čaj nechali delší dobu spočívat v blízkosti tepelného zdroje, velmi rychle se z něj vytratí jeho specifická vůně a utrpěla by tedy samozřejmě i chuť připraveného nápoje. Neskladujte tedy vzácné čaje poblíž trouby, sporáku, radiátoru apod. Klíčovým faktorem pro zachování všech důležitých vlastností čaje je suché prostředí. Nezapomínejte na to, že sušené čajové lístky velmi snadno absorbují vzdušnou vlhkost.
Ve vlhku potom rychle mizí typické senzorické vlastnosti a čaj se znehodnocuje. Je tedy nezbytné, aby byl čaj co nejdůsledněji izolován od veškeré vlhkosti.
Prohlédněte si nabídku obchodu s čajem Čajový dýchánek.
Jaké jsou zřejmě nejčastější prohřešky, kterých se dopouštíme při skladování čaje? Nikdy čaj neskladujte nad kuchyňským dřezem, kde mu bude ubližovat vlhkost, ani v mrazničce, kdy sice bude uložen ve tmě, ale rozhodně ne v suchu. Do lednice patří pouze speciální druhy některých japonských zelených čajů určené k rychlé spotřebě. Rozhodně se to však netýká čaje pu-erh, který držíme od lednice raději co nejdále.
Stejně jako je tomu v případě absorpce vlhkosti, velmi snadno čaje absorbují i pachy. Již teď je tedy jasné, jaká je další zásada správného skladování: vyvarujte se kontaminaci aromatickými potravinami. Velkou chybou je skladovat čaje v blízkosti například koření nebo jiných výrazných ochucovadel a potravin.
Na závěr ještě dodejme, že čím více je čaj vystaven vzduchu, tím větší příležitost k absorbování pachů a vlhkosti se mu naskýtá. Proto jej uchováváme nejlépe ve vzduchotěsných nádobách, případně se snažíme omezit kontakt se vzduchem na minimum.