Nejznámější oblasti pěstování puerh čaje
Každý, kdo si pu-erh zamiluje, se dříve nebo později začne zajímat o to, odkud vlastně jeho nápoj pochází, a co stojí za tím, že chutě téhož čaje jsou často tolik rozdílné. Odpověď skrývá pojem Terroir. Třebaže mezi odborníky se tento termín příliš neužívá, pravda je, že odlišné místní podmínky různých oblastí (geologické podloží, složení půdy, vlhkost, srážky, teplota, nadmořská výška) a dále tradice a zkušenost producenta hrají klíčovou roli ve výsledné chuti nápoje. Číňané by jistě zmínili také pojem čchi, tedy energii a vyváženost místa a tvůrce čaje.
I když se Puerh sklízí a zpracovává na mnoha místech provincie Yunnan, největší věhlas mají čaje z Šesti prapůvodních čajových hor, tedy Six Famous Tea Mountains. (V čínštině znak ? znamená doslova „velký“ a může mít mnoho příbuzných významů. Protože neexistuje žádný český uznávaný standard, budeme v následujícím textu používat buď anglické označení, nebo termín „prapůvodní“, který dobře vystihuje podstatu názvu. Asi nejpřesnější překlad by však zněl Šest proslulých čajových hor.)
Šest prapůvodních čajových hor
Six famous tea mountain je pohoří v regionu Xishuangbanna. V minulosti se sice tato skupina hor několikrát měnila, pro nás však je klíčové, že tyto hory a jejich okolí skýtají vůbec nejlepší podmínky pro produkci kvalitního Puerhu. Pohoří leží severovýchodně od oblasti Lancang, což je název nejen pro region, ale také horní toku řeky Mekong. Jejich jména jsou následující:
- Gedeng
- Mansa
- Mangzhi
- Manzhuan
- Yibang
- Youle
Prohlédněte si nabídku obchodu s čajem Čajový dýchánek.
Aby toho nebylo málo, dále existuje ještě jedna skupina méně známých (a ve starověku izolovanějších) šesti hor, ležících jihozápadně od řeky Mekong. Ze šesti čajových hor se nám tedy vyklubalo hor rovnou dvanáct.
- Mengsong
- Menghai
- Jingmai
- Nannuo
- Bada
- Youle
Čaje z těchto pohoří jsou považovány za jedny z nejlepších, byla by však škoda nezmínit alespoň několik dalších oblastí pěstování: jsou to například Bangwei, Banzhang , Yiwu či Jinggu.
Obzvláště Banzhang se v posledních letech dostává do popředí zájmu všech milovníků a sběratelů čaje, produkuje totiž výjimečně silné a kvalitní čaje Gushu s velkým potenciálem ve zrání. Bohužel spolu s raketovým vzrůstem cen to se na trhu již objevilo velké množství padělků. Produkci kvalitního čaje Gushu navíc rozhodně nesvědčí degradace přirozeného biotopu, vyčerpávání energie stromů příliš častým sběrem a neustálé rozšiřování hranic oblasti Banzhang.