Zhubněte díky pití černého čaje pu-erh
V našich geografických podmínkách se užívání Pu-erhu začalo ve větší míře šířit až během posledních let, tradice jeho přípravy však patří k těm vůbec nejdelším. V zemi, odkud pochází, tedy v Číně, se tento doslova zázračný nápoj připravuje už nejméně 2000 let. A stejně dlouhou dobu jsou známy rovněž jeho unikátní účinky na lidský organismus, které nelze označit jinak než jako jednoznačně pozitivní. Projeví se při pravidelné konzumaci. Mezi ty nejdůležitější patří například úbytek tuku v krvi nebo úleva od migrén a ženy určitě ocení i omezení nepříjemných symptomů doprovázejících klimakterium.
V okruhu čajových znalců je Pu-erh právem považován za výjimečný čaj. Za jeho kvalitami stojí podmínky, odkud pochází – je to jednak specifické klima provincie Jun-nan, odkud je distribuován do celého světa, a dále samotný druh čajovníku čínského, ze kterého je získáván. K tomu přidejme ještě zvláštní způsob zpracování, konkrétně proces fermentace.
Název tohoto čaje je pravděpodobně odvozen od stejnojmenného města ležícího v jihozápadní části provincie Jun-nan. Jako Pu-erh se rovněž označuje vlastní odrůda používaného čajovníkového keře. Poznáme jej podle charakteristických dlouhých lístků. Jedná se o kultivar velmi blízký těm, které se pro sklizeň Pu-erhu užívaly minimálně před půl druhým tisíciletím.
Od ostatních a poněkud rozšířenějších čínských čajů se liší především způsobem následného zpracování lístků rostliny čajovníku. Používá se při něm speciální technologie, tzv. dodatečná oxidace. Trvá od několika dnů až po několik měsíců, poté se lístky ponechají zvadnout a zahřejí se na zvláštní pánvi. Tento proces následuje důkladné třídění, vybrané lístky jsou napařeny a posléze slisovány do své konečné podoby. Úplně na závěr se srolují a nechají usušit na slunci.
Prohlédněte si nabídku obchodu s čajem Čajový dýchánek.
Takový způsob přípravy samozřejmě výrazným způsobem ovlivňuje výsledné vlastnosti čaje a hraje i důležitou roli v jeho historii. V Číně byl díky své vysoké hodnotě v minulosti používán dokonce jako platidlo. Pu-erh je typický nápadně tmavším zabarvením, než jaké najdeme u černého čaje, a pokud jej tedy necháme louhovat dostatečně dlouho, vytvoříme zcela temný nápoj podobný kávě.
Pro zájemce o zakoupení čaje Pu-erh doplňujeme, že je k dostání ve formě slisovaných kostek podobných cihličkám, označovaných různými obchodními názvy (např. Pu Erh Brick ve tvaru kostičky nebo hnízdečka).
Pro čaj Pu-erh je charakteristická především zemitá vůně. Konkrétní podoba jeho chuti pak velmi závisí na způsobu přípravy a také délce louhování. Zároveň platí, že důležitou roli hraje i stáří čaje. Čím je Pu-erh starší, tím bohatší chuťové zážitky přinese osobě, která jej popíjí.
Stejně jako víno lze i čaj pu-erh skladovat celé roky, během kterých pozvolna zraje a zvyšuje se jeho kvalita. V současné době je ovšem díky speciálním metodám možno vyrobit poměrně vysoce kvalitní čaje již během relativně krátké doby (už za zhruba dva měsíce).