Jak poznat kvalitní čaj a jak si jej vychutnat
Většině lidí sice bude stačit rychlé vylouhování sáčku s čajem, možná s kapkou něčeho ostřejšího. Milovníci skutečně kvalitního čaje však vědí, že vykřesat z šálku tohoto nápoje jeho pravé kouzlo nemusí být vůbec tak obtížné, jak by se mohlo zdát. Stačí se seznámit s několika základními pravidly, čemu je třeba věnovat pozornost při přípravě a následně samotném pití.
Cesta k opravdovému požitku z dobrého čaje začíná ještě dříve, než postavíme vodu na sporák. Přinejmenším stejnou, ne-li větší pozornost věnují opravdoví znalci již samotné podobě čajových lístků. Právě ta může leccos naznačit o kvalitě čaje jako takového. Je dobré si zapamatovat základní pravidlo, že hodnotnější čaje vzniknou z lístků, které si zachovaly svůj původní tvar (a nejsou tedy polámané). Pokud je naším cílem připravit si japonský zelený čaj, volíme lístky tmavě zelené, mnohdy přecházející až do modré. V případě bílých čajů naopak vybíráme lístky pokryté jemným chmýřím.
Při vlastní přípravě by mělo být samozřejmostí co možná nejpřesnější dodržení doporučeného postupu. Teprve když jsme si jisti, že jej dostatečně zvládáme, může přijít na řadu experimentování. Je možné například měnit teplotu vodu, dobu louhování či typ vody (měkká či tvrdá). Každý si brzy osvojí takový způsob přípravy, který nejlépe vyhovuje jeho chuťovým preferencím.
Nyní nastává prostor pro důkladnější seznámení s barvou výsledného nápoje. Ta okáže prozradit množství informací o čaji a poukáže i na jeho kvalitu. Nejlépe barvu poznáme, je-li čaj servírován v šálku bílé barvy, nebo ideálně rovnou v průhledném skle.
Prohlédněte si nabídku obchodu s čajem Čajový dýchánek.
V této souvislosti ještě dodejme, že čím temnější barva, tím plnější chuť lze očekávat. Sediment usazený na dně šálku může poukazovat na použití méně kvalitního čaje, nesmí to však platit vždy (výjimkou jsou například některé japonské zelené čaje).
Pokud striktně dodržíme prapůvodní čínské čajové tradice, kromě chuti by nám neměla uniknout ani vůně čaje, které je rovněž třeba věnovat velkou pozornost. Ne nadarmo například v taiwanských čajovnách používány speciální šálky, které umožňují vůni čaje uchovat až do poslední chvíle. Pozvolna nasávejte vůni horkého nápoje a brzy zjistíte, že váš vztah k němu získal docela jiný rozměr.