Vše co chcete vědět o pu-erh čaji a nebojíte se zeptat

detailní informace o fermentovaném černém čaji

Říká se mu také zabíječ tuků, dokáže totiž odbourávat přebytečné tukové zásoby. Při pravidelném popíjení čaje dojde k příznivému ovlivnění metabolismu. Pu-erh je dále známý svými bohatými zdravotními účinky (na které se zaměříme v pozdější části článku). Obsahuje značné množství důležitých minerálů (vápník, hořčík, železo a zinek), stopových prvků (zejména selen - lapač volných radikálů, zinek a mangan), vitamínů (E) a v neposlední řadě také bílkoviny. Lze jej pít i pozdě večer. Vzhledem k tomu, že v něm najdeme 23x méně taninu než v běžném černém čaji, si jej můžeme bez obav dopřát i před spaním. Pu-erh je velmi jemný čaj, vhodný pro mladé i staré, pro zdravé i churavé.

O čaji zvaném pchuer

Jedná se o nejstarší čaj na světě. V Číně, zejména v jihovýchodních regionech, se Pu-erh pro zdravotní účinky označuje jako nejlepší čaj vůbec. V Evropě se však začíná prosazovat teprve v poslední době. Zdrojem pro sušenou směs jsou mimořádně velké a široké listy čajových stromů známých jako ta-jie (Velký list), které rostou volně v provincii Jün-nan. Vyznačují se typickou červenou barvou. Pravděpodobně se jedná o potomky prapůvodních, starobylých čajových stromů.

Podmínky pěstování musejí být specifické, jsou ovlivněny podnebím a půdou hor provincie Jün-nanu.

Po sklizni následuje několikastupňové a časově náročné zpracování, jehož výsledkem je výjimečný čaj obdařený ojedinělou kombinací nezvyklých charakteristik. Posklizňová úprava spočívá v pravidelném obracení listů a kontrole vhodné vlhkosti. Čaj Pu-erh je částečně fermentovaný za pomoci bakterie Aspergillus niger, proces fermentace trvá po dobu tří měsíců. Dalších několik měsíců až let pak listy ve vlhkém prostředí „kompostují“ a dozrávají.

Chuť Pu-erhu popisují jeho milovníci jako vyváženou, někdo by ji možná označil až za zemitou (tato příchuť je nejvýraznější po prvním louhování). Právě toto specifické aroma je však pro znalce známkou výjimečnosti a léčebných účinků tohoto čaje.

Pu-erh je známý schopností udržet si intenzivní chuť i po několikerém louhování - neprokázal se žádný rozdíl v léčivých účincích u dva roky nebo šedesát let starými čaji.

Hotový nápoj má tmavě-červenou barvu a díky složitému zpracování se v něm daří zachovat látky, které by jinak znehodnotil proces fermentace. Tento čaj můžeme s čistým svědomím nazývat čistě přírodním.

Zdravotní účinky

Pu-erh je po celém světě proslulý svými zdravotními účinky. Zmínky o nich nalezneme již v čínské lékařské knize od mistra Pen Chaw Kang Mu of LI z roku 1596.

Účinky tohoto čaje rovněž potvrdily mnohé výzkumy. Jeho síla se uplatní v prevenci i léčbě chronických onemocnění. Obsahuje značné množství důležitých minerálů (vápník, hořčík, železo a zinek), stopových prvků (zejména selen - lapač volných radikálů, zinek a mangan), vitamínů (E) a v neposlední řadě také bílkoviny.

Hubnutí a odbourávání tuků

Již v minulosti čínští vládci věděli, že Pu-erh disponuje schopností odbourávat tuky. Na základě výsledků mnoha provedených studií se prokázalo například to, že u lidí ve věku 35-55 let následovalo trvalé snížení hmotnosti o 3-9 kg za měsíc, v nemocnici St. Antoine v Paříži byla u 88 % pokusných osob potvrzena redukce hmotnosti mezi 3 až 10 kg za měsíc. Projevilo se to i u osob trpících pouze mírnou nadváhou (kolem 3 kg). Není divu, že se tomuto čaji někdy říká zabíječ tuků. Pravidelná konzumace čaje Pu-erh reguluje metabolismus a snižuje ve střevní sliznici vstřebávání tuků z potravy.

Snížení cholesterolu

Za zmínku rozhodně stojí jeden z posledních výzkumů, ten pod názvem SANO (1986). V rámci této studie bylo prokázáno, že pu-erh snižuje hladinu cholesterolu a též rizikové triglyceridy (na rozdíl od zeleného čaje). U obézních krys došlo ke snížení váhy a redukci tukových zásob v oblasti břicha. Díky zvýšené produkci adrenalinu v tukové tkáni se rychleji odbourávaly triglyceridy.

Zmíněná nemocnice St. Antoine v Paříži, která se výzkumů zúčastnila, dále zjistila, že již po měsíci pravidelného pití tří šálků čaje Pu-erh denně došlo ke snížení množství škodlivých triglyceridů, kyseliny močové a tuků o 13% (Chow & Kramer, 1990).

Pu-erh se používá také při poruchách trávení a průjmu.

Zvýšení imunity

Díky vysokému obsahu vitamínu E podporuje čaj pu-erh funkci imunitního systému.

Detoxikace a pročištění

Čaj Pu-erh účinně pročišťuje krev a příznivě působí na činnost jater, čímž zbavuje celý organismus toxinů.

Protizánětlivé působení

Čaj Pu-erh působí proti zánětům a urychluje léčbu infekčních chorob.

Zlepšení zažívání

Čaj Pu-erh podporuje trávení a stimuluje metabolismus a vyměšování slin. Díky zvýšení činnosti enzymu štěpících bílkoviny posiluje činnost střev, které zároveň pročišťuje a působí také proti nadýmání.

Ateroskleróza a vysoký krevní tlak

Při zrání čaje se uvolňují látky zabraňující nebezpečnému kornatění tepen. Dokážou rozšiřovat cévy a snižovat tak zvýšený krevní tlak.

Odbourávání alkoholu

Čaj Pu-erh doáže až dvakrát zrychlit proces odbourávání alkoholu a navíc zmírňuje příznaky kocovin, například bolest hlavy.

Omlazující prostředek

Chcete-li opticky projasnit a omladit svou pleť, připravte si teplý odvar tohoto čaje (vařte směs 10 minut a poté nechejte zchladnout) a přiložte si na obličej asi na 10 minut gázu, kterou jste v něm namočili. Následně můžete obličej namasírovat olejem, například sezamovým nebo mandlovým.

Protirakovinný účinek

Japonští vědci prokázali protirakovinný účinek Pu-erhu. Najdeme v něm totiž bohaté množství EGCG a galové kyseliny, která brání tvorbě určitých rakovinných látek.

Ovlivnění psychiky

Čaj Pu-erh zmírňuje deprese a negativní myšlení.

Správná příprava čaje pu-erh

Pro přípravu je ideální měkčí, studená voda. Na jeden šálek použijeme asi jednu čajovou lžičku sušené směsi a zalijeme ji vodou o teplotě 80 stupňů Celsia. První nálev louhujeme jen 30 sekund, druhý a třetí jednu minutu a poslední nálev se přecedí po rovněž po jedné minutě. Jinou možností je vypláchnout konvici vařící vodou, vsypat dovnitř určené množství čaje a zalít zchladlou vodou. Cedíme nejvýše po třech minutách, jinak bude čaj hořký. Aby se projevily jeho léčivé účinky, pijí se denně 3 až 4 šálky.

Odkud čaj Pu-Erh pochází?

Název Pu-erh je odvozen od názvu regionu, kde byl tento čaj poprvé vyroben: je to jedno horské údolí jižní části provincie Yunnan, poblíž malého provinčního městečka Pu-erh. Zde, v nadmořské výšce 1500 až 2000 metrů nad mořem, se velmi daří čajovníkům, které dorůstají výšky až 30 metrů a dožívají se přes 800 let.

V čem se Pu-erh liší?

Díky jedinečnému klimatu se v těžko přístupném horském prostředí vyvinula zcela unikátní kultura čaje. Již po dva tisíce let pěstitelé v Yunnanu každý rok sklízejí tuhé, lesklé listy vzácných čajovníků a zpracovávají je přesně podle prastaré tradice. Po sklizni jsou listy čaje pečlivě ručně tříděny, sušeny a následně podléhají prvnímu kvašení. Oproti černému čaji, který se ostatně v Yunnanu také vyrábí a exportuje, se pu-erh fermentuje v tmavých sklepních prostorách při teplotě 3° C (nikoliv na slunci, jako je tomu běžné u jiných čajů). Proces fermentace díky tomu probíhá pomaleji, netrvá pouhé dvě až tři hodiny. V průběhu kvašení vznikají specificky účinné látky (produkty rozkladu fungidů), které pu-erhu propůjčují osobitý ráz a výjimečný účinek. Původně zelený list se oxidací šťávy obsažené v rostlinných buňkách zbarví do tmavočervena až dohněda. Na základě prastaré tradice je i dnes většina takových listů dále zpracována parou a slisována. Výsledkem jsou mnohé archaicky formované lisované čaje, například Tuo Cha (Tuo = lisovat), tvarem připomínající ptačí hnízdo (najdete jej také v naší nabídce).

Jak čaj účinkuje na lidský organismus

Speciální účinek čaje pu-erh na lidský organismus byl a je v Číně využíván již odpradávna. Čínští lékaři doporučovali tento čaj při poruchách zažívacího systému a zácpě, při onemocnění oběhového systému a jako pročišťující čaj. Pu-erh zbavuje postižené orgány nečistot díky tomu, že přirozenou cestou odvádí z těla těžké kovy (mimo jiné i silně radioaktivní cesium a stroncium).

Chcete ochutnat kvalitní pu-erh čaj?
Prohlédněte si nabídku obchodu s čajem Čajový dýchánek.

Má čaj Pu-erh zeštíhlovací účinky?

Samozřejmě nelze očekávat, že při pití čaje pu-erh zhubnete třeba 15 kilogramů, aniž byste zároveň nezměnili životosprávu. Ovšem provedené vědecké studie jasně potvrzují spojitost s redukcí hmotnosti.

Co tedy čaj Pu-erh skutečně dokáže?

Čaj Pu-erh je - stejně každý jiný čaj - v první řadě poživatina. Díky specifickému způsobu zpracování však tento čaj vykazuje navíc pozitivní zdravotní účinky (o nich si blíže přečtěte na druhé straně letáčku)

Čaj Pu-erh má ale ještě jednu výhodu: obsahuje málo kofeinu (v průměru 23x méně než srovnatelný černý čaj). Díky tomu jej můžete bez obav popíjet i během večera. Na jeho jemnou a lehkou chuť postupně přicházejí i evropští milovníci čaje. Ze zářivého šálku starorůžové barvy se line zemitá, lehce kouřová vůně.

Ušlechtilé čaje Pu-erh otevírají chuťové pohárky jazyka gejzíru nadšení. Malá prýštící fontána se šíří hrdlem….